donderdag 30 mei 2019

Japanse tuin op landgoed Clingendael en Tongtong Fair op het Malieveld in Den Haag 29-5-2019

Al vroeg (06.30 uur) vertrokken wij naar Almere waar we de auto hebben geparkeerd en verder zijn gereisd met trein en bus. Tussen 09.30 en 10.00 uur kwamen wij aan in Den Haag waar bij het centraal station weer een demonstratie van het FNV plaats vond. De bus bracht ons snel naar de Wassenaarseweg waarna een zoektocht begon naar de ingang van park Clingendael. Dit had heel wat voeten in de aarde (en op de stoep) maar met hulp van aardige dames die hun hond uitlieten zijn wij er uiteindelijk gekomen.

Eindelijk....het toegangshek met de lange oprijlaan van landgoed Clingendael. Het landgoed ligt tussen Den Haag en Wassenaar en is eigendom van de gemeente Den Haag.
Huys Clingendael, de buitenplaats waar ooit baronnen en baronessen woonden is nu in gebruik bij het Nederlands Instituut voor internationale betrekkingen Clingendael.
Door het park lopen wij naar de Japanse tuin, het pronkstuk van dit landgoed.
Veel bloeiende Rhododendrons en Azalea's langs het pad.
In deze tuin staan veel zeldzame bomen en planten. De tuin is heel kwetsbaar en daarom slechts enkele weken per jaar geopend voor publiek.
De toegangspoort tot de Japanse tuin. De tuin werd aangelegd door Marguerite M, baronesse van Brienen (Freule Daisy) die meerdere reizen per schip naar Japan maakte en allerlei spullen mee terugbracht. Het is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910.


Gazons van mos in plaats van gras.







Op passende wijze worden bomen en takken ondersteund door bamboestengels die op kunstige wijze met touw aan elkaar geknoopt zijn.

 




Na een stevige wandeling terug naar de bushalte waar we de bus terug naar het CS en het Malieveld zouden nemen bleek na ruim een half uur dat de bus niet normaal kon rijden vanwege de demonstatie van het FNV. Gelukkig kwam er een bus die ons als haringen in een ton via een andere route naar Den Haag CS bracht. Van daar weer lopen naar het Malieveld.
Deze foto komt van de VVV, vanwege de drukte met demonstranten, politiebusjes en bereden politie zelf maar even geen foto's gemaakt.
De Tongtong Fair is een soort Indische markt die ik vroeger kende als de Pasar Malam in Den Haag. Behalve een markt voor goederen is het ook een cultureel gebeuren met muziek, dans en vooral veel heerlijk eten.
 
Vanwege de privacy en het sfeervolle licht heb ik niet veel gefotografeerd.
Ook wij hebben heerlijk gegeten. Er waren veel eettentjes waar je kon kiezen uit ontelbare heerlijke zaken.

 Ijs Tjendol, een verfrissende ijskoude drank van kokos, gula djawa, en sliertjes van Hunkweemeel. Heerlijk maar wel wat zoet.
We hebben gesmuld. Na het eten gebakken banaan gehaald voor het thuisfront en nog wat inkopen gedaan en daarna richting station. Na een heel gedoe met treinen die niet reden vanwege een ongeval moesten we via Utrecht terug naar Almere waar de auto stond. Uiteindelijk waren we om 22.30 uur weer thuis. Moe maar voldaan.

1 opmerking:

  1. Dat jullie hebben genoten is te zien aan de prachtige foto's die je weer gemaakt hebt Karin. Ook in het restaurant !

    BeantwoordenVerwijderen